Čeští kinaři udíleli filmové ceny 2017

IMG_8260Novoborská akademie spojených kinematografií (NASK) udílí každoročně ceny nejlepším českým filmům, hercům a režisérům. Akademii založil před šestnácti lety kinař Radovan Novotný, který vybudoval její renomé. Na letošním ročníku se sešlo kolem osmdesáti vedoucích kin z celé republiky.

Na třídenním setkání načerpávají kinaři nové informace z oblasti digitálních technologií, zástupci z fondu kinematografie je seznamují s vyhlášenými dotacemi, Asociace provozovatelů kin s novinkami z oblasti kinematografie a společnost Vertical entertainment s filmových distribučním plánem na příští rok.

Nabitý program vrcholí udílením filmových cen.

Hned dvě  získal Jan Svěrák, za nejlepší český film: Po strništi bos a za nejlepšího režiséra. Kinařům poděkoval a pochválil je za vytříbený filmový vkus. Spolu s cenou mu kinaři předali také pletený kříž na hlavu, který charakterizoval hlavního hrdinu jeho filmu.

Originální ceny – skleněné torzo ženy tradičně vytvořila pro NASK sklárna Ajeto.

Za nejlepší mužský herecký výkon získal cenu Ondřej Vetchý. „Moc si této ceny vážím, je to jako když si sportovci mezi sebou vyberou některého spoluhráče a dají mu zpětnou vazbu, že si jeho práce cení“, řekl Vetchý.

Hereckým výkonem ve filmu Bába z ledu oslnila kinaře Zuzana Kronerová. Vzhledem k pracovní vytíženosti se herečka nemohla předávání cen osobně zúčastnit a tak jí zástupci kinařů předali cenu přímo v Bratislavě „Jsem mimořádně poctěna a nevím, čím jsem si to zasloužila. Možná tou statečností, že ještě stále chodím do studené vody“, vyjádřila se Kronerová.

Nejúspěšnějším filmem ve filmové distribuci se stal snímek Anděl páně 2. Cenu převzaly zástupkyně distribuční společnosti Falcon Eva Horáková a Petra Nejedlá. 

Cenu prezidenta akademie Radovana Novotného a sklárny Ajeto získal režisér Jiří Strach.