Kinaři ČR udíleli ceny nejlepším hercům a filmovým tvůrcům

Novoborská akademie spojených kinematografií (NASK), která sdružuje vedoucí kin ČR, udílí každoročně ceny nejlepším filmovým tvůrcům a hercům. Slavnostní večer proběhl v úterý 11. října v Městském divadle v Novém Boru. Na letošním 19. ročníku triumfoval snímek Poslední závod, který získal ocenění hned ve dvou kategoriích: za nejlepší film i za režii.

„Jsem rád, že se film líbil jak divákům tak kinařům. Stojí za to chodit do kina a užít si film v plné kvalitě, řekl oceněný režisér Tomáš Hodan

„Film Poslední závod jsme dělali, aby ho vidělo hodně diváků na plátnech kin, což se povedlo. Za to vděčíme i všem provozovatelům kin u nás. Proto mám obrovskou radost, že právě od nich, od Novoborské akademie spojených kinematografií, přebíráme ocenění za nejlepší film. Moc si toho a práce kinařů vážíme. Myslím, že stále platí, že vidět film v kině s kolektivním prožitkem má cenu. Doufám, že stejný zážitek prožijí i diváci při našem dalším distribučním počinu a to restaurované verzi filmu Karla Zemana Ukradená vzducholoď, který bude ve vánoční kinodistribuci. Častý smích a radost na premiéře filmu v kinech to potvrzují.“ Doplnil Ondřej Beránek, producent filmu a společnosti Punk Film.

Za nejlepší hlavní ženský herecký výkon byla odměněna Jitka Čvančarová, která v minulém roce zazářila hned ve třech filmech: Betlémské světlo, Hádkovi a Střídavka. Upřímně poděkovala za cenu, která ji byla udělena. „Mám z ní velkou radost, ale bohužel se nemohu slavnostního večera zúčastnit osobně, kvůli zranění nohy, ale těším se, že za vámi budu moci zavítat někdy příště,“ slíbila kinařům z filmového plátna oceněná herečka.

Za nejlepší mužský herecký výkon byl oceněn Jakub Štáfek, který ztvárnil roli Laviho ve filmu Vyšehrad. „Ocenění si velmi vážím, protože je od vás kinařů a podle mého názoru byste filmům trochu rozumět měli. Tak teď už jenom toho Českého lva a mohu to jít zabalit“, zalaškoval Štáfek.

Nejúspěšnějším filmem v kinodistribuci se stal snímek Top Gun: Maverick společnosti Cinemart, za kterou cenu převzala manažerka Zuzana Černá. Novoborskou akademii spojených kinematografií založil před devatenácti lety kinař Radovan Novotný, který ji vydobyl mezi tvůrci i herci celorepublikovou prestiž. Cenu prezidenta akademie letos získal za přínos české kinematografie Jiří Lábus.

Akademie spolupracuje od počátku založení se Sklárnou Ajeto, která vytváří mistrovská skleněná díla.

„Letos se ředitel sklárny David Ševčík rozhodl o inovaci a vytvořil skleněnou promítačku, která symbolizuje propojení filmového a kinařského světa. „Myslím si, že by se to zakladateli NASK, Radovanovi Novotnému, líbilo. Každý, kdo tuto cenu získá si ji vždy spojí s filmem a kinaři. Sklo se odlévá do litinové formy, brousí, lepí a následně pískuje, přiblížiju David Ševčík. Sklárna vytváří mimo jiné také ceny Thálie nebo trofeje pro Tour de France.

Vedoucí kin z celé republiky se každoročně schází v Novém Boru v městském kině. Od pondělí 10. do středy 12. října proběhla řada přednášek na aktuální téma: nové technologie, aktuality z asociace provozovatelů kin, unie fondu distributorů, novinky o vstupenkovém systému aj . Akce se zúčastnili i významní zástupci distribučních společností: Bioscop, Bontonfilm, Národní filmový archiv, Pilot film, Falcon, Punk Film, kteří kinařům představili v předpremiéře české filmy: komedii Přání k narozeninám, pohádku Největší dar, restaurovanou verzi snímku Obžalovaný i historický velkofilm Il Boemo s Vojtou Dykem, který má premiéru už 20. října. Příští rok čeká kinaře ČR v Novém Boru jubilejní ročník.

Nejlepší ženský herecký výkon: Jitka Čvančarová

Nejlepší mužský herecký výkon: Jakub Štáfek

Nejlepší režisér: Tomáš Hodan

Nejlepší film: Poslední závod

Nejúspěšnější film v kinodistribuci: Top Gun: Maverick

Cena prezidenta akademie Radovana Novotného za přínos české kinematografii: Jiří Lábus