Kinaři udíleli své Oscary 2019

Čeští kinaři udíleli své Oscary 2019

Vedoucí kin z více než stovky českých a moravských měst udíleli v úterý 8. října ceny nejlepším filmovým tvůrcům a hercům. Každoročně se schází na Novoborské akademii spojených kinematografií (NASK), kterou před osmnácti lety založil kinař Radovan Novotný a vybudoval i její renomé. Dvoudenní setkání s odborným programem v městském kině v Novém Boru vyvrcholilo udílením šesti cen.

Cenu za přínos české i světové kinematografii získal režisér Václav Marhoul. Ocenění přijel převzít přímo do Nového Boru s předstihem, protože v den předávání (8. 10.) byl s filmem Nabarvené ptáče na projekcích v Olomouci, Napajedlích a Uherském Hradišti. „A hned druhý den odlétám do Londýna na premiéru filmu v rámci BFI London Film Festivalu,“ dodal s díky Marhoul, který cenu NASK pro nejlepšího režiséra získal už před deseti lety. Tehdy to bylo za film Tobruk„Mám radost, že jsem cenu získal už podruhé, a to od těch, kteří kinům a filmům opravdu rozumějí,“ dodal Marhoul. Nabarvené ptáče bude dál putovat jak po českých kinech, kde už překonalo hranici 76 000 diváků, tak po světových festivalech. V nejbližší době bude film uveden například v Lucembursku, Turecku, Německu, Polsku, Brazílii, Japonsku, Řecku, Bělorusku, Irsku, Španělsku, Indii, Ukrajině, v Egyptě či v USA.Za nejlepšího herce ocenili kinaři člena činohry Národního divadla Aloise Švehlíka, který ztvárnil hlavní roli ve filmu Na střeše: Děkuji vám za ocenění i režisérovi Jiřímu Mádlovi za příležitost hrát v jeho filmu. Když se vám dostane do ruky dobrý scénář, je to radost,“ sdělil Švehlík, který si cenu osobně převzal.

Tereza Kostková získala cenu za nejlepší herečku. „Mám z toho obrovskou radost. Nikdy jsem žádnou cenu nedostala a nikdy jsem nic pro žádnou cenu ani nedělala. A nadále v tom budu pokračovat. Ale nemohu popřít, že je to strašně hezký pocit, že si takhle výrazně všimne tolik lidí vaší práce. Nadále budu šířit radost a snad i hezké myšlenky,“ řekla Kostková.

Režisér Jiří Mádl společně s producentkou Monikou Kristl převzali cenu za nejlepší film, kterým se stal snímek Na střeše. „Děkuji vám za ocenění i za to, že se v kinech filmu věnujete a podporujete ho. Chystáme teď nový film „Hra“ se kterým budeme jezdit i do regionů, takže se brzy zase uvidíme u vás v kinech,“ sdělil Mádl.

Cenu za nejúspěšnější film přijel převzít režisér Martin Horský a producent Tomáš Hoffman  za snímek Ženy v běhu, který překonal milionovou návštěvnost. To že film měl nejvíce diváků, to je i vaše zásluha. Na příští rok chystáme s Martinem film v podobném duchu, prozradil Tomáš Hoffmann. Martin Horský převzal za tento snímek také ocenění za režii.

Kinaři během dvoudenního setkání načerpali nové informace z oblasti digitálních technologií, Asociace provozovatelů kin je seznámila s novou legislativou ohledně přestávkové hudby a fond kinematografie informoval o možnostech získání dotací. Distribuční společnosti Falcon i Pilot film představily nové snímky v plánu premiér. Cenu NASK, Skleněné torzo ženy, vytvořili skláři ve sklárně Ajeto v Lindavě.

cena za nejlepsiho herce
Cena za nejlepšího herce: Alois Švehlík
Hoffman a Horsky
Producent Tomáš Hoffman a režisér Martin Horský převzali cenu za nejúspěšnější film: Ženy v běhu
Jiri Madl film na Strese
Režisér Jiří Mádl a producentka Monika Kristl získali cenu za nejlepší film: Na střeše.
Svehlik Madl
Snímek Na střeše slavil hned dva úspěchy. Získal ceny za nejlepšího herce a film.
Tereza Kostkova Jan Beznoska
Nejlepší herečkou se stala Tereza Kostková
Vaclav Marhoul
Cenu prezidenta akademie Radovana Novotného a sklárny Ajeto za přínos české i světové kinematografii získal Václav Marhoul.

Tereza Kostkova1